Fordi du trenger håp

ELPIS' visjon er et samfunn der ingen sliter med selvmordstanker alene.
Vi arbeider for at selvmordsnære og deres pårørende får den hjelpen de trenger.
På denne nettsiden finner du informasjon og veiledning.
Vi anbefaler alltid å kontakte fastlege og bruk av hjelpetelefoner.

Har du selvmordstanker?

Hvis du er i krise akkurat nå:

Det er veldig viktig at du ringer 113, sier hvor du er og at du er i fare. Når hjelpen kommer, så prøv å være så åpen og ærlig som mulig slik at de forstår hva du trenger. Mange har fått god hjelp av nødetatene når de har vært i din situasjon, og lever i dag gode liv. Ikke gi opp!

Det er svært vanskelig å oppleve en livskrise. Hvis du må vente på hjelp kan det være nyttig å distrahere seg selv en stund. Her er noen forslag:

Få inspirasjon av å høre på historier fra andre som har vært i samme situasjon her.

  • Se på en distraherende video på Youtube her.
  • Gå en tur/ ta en dusj/ spis noe/ ring en venn/ gjør noe som har hjulpet før selv om du ikke tror det hjelper nå.

 

Er du bekymret for noen andre?

Hvis noen er i krise akkurat nå:

Mange som er i krise klarer ikke å be om hjelp selv. Kriser varer ofte en kort stund, men ikke nøl med å ringe 113 og si at dere trenger umiddelbar hjelp. Det  kan være vanskelig å bedømme hva som er en krise, men det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. 

Forklar til den som er i krise at du gjør dette fordi du bryr deg om dem og er redd for dem. Bli hos dem til hjelpen kommer. Når hjelpen kommer, så er det best om den som er i krise får snakke med personalet selv, da blir ofte hjelpen best. Mange har fått god hjelp av nødetatene når de har vært i en slik situasjon, og lever i dag gode liv.

Ikke gi opp! 

 

 

Vil du bidra til et tryggere samfunn?

Det er mulig å skape et samfunn som beskytter de som har selvmordstanker, ved at flere får vite hvordan man kan oppdage mennesker som har slike tanker, spørre om selvmordstanker og gi førstehjelp ved selvmordsfare.

De fleste av oss har lite erfaring med selvmordsproblematikk, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne for å engasjere seg. 

Vil du lære mer?

Vivat Selvmordsforebygging holder kurs der alle kan lære mer om dette. Vivat er et av Heldirektoratets selvmordsforebyggende tiltak. Kursene bruker en modell som kan avverge selvmord og redde liv; en modell alle kan lære å bruke og som kan anvendes for å hjelpe enhver som har selvmordstanker. Du kan finne ut mer her.

Arbeider du i skolevesenet?

Barn og unge tilbringer svært mye tid på skolen. Skoler blir nå oppmuntret til å fremme barnas evne til å mestre motstand i livet. Her er YAM fra Mental Helse og LINK – Livsmestring i norske klasserom godte programmer. Samtidig må skolens ansatte rustes for å kunne støtte de som likevel utvikler selvmordstanker. Her er Livet på Timeplanen et glimrende opplegg. 

Vil du støtte arbeidet vårt?

ELPIS er en stiftelse og alle gaver, tilskudd eller inntekter fra kurs går til stiftelsens formål. Vi setter derfor stor pris på alle gaver eller innsamlinger, store og små. Du kan gi en gang eller fast hver måned her.

 

Har du spørsmål?